- ساختن محیطی حمایت کننده و سازنده در خانه ،بهترین راه برای جلوگیری از رفتار جامعه ستیزانه در نوجوانان میباشد که معمولا از کودکی شروع میشود و اگر مشکلات این گروه زود تشخیص داده شود مانع از اعتماد به نفس پایین کودک و نوجوان و در نتیجه رفتارهای ضد اجتماعی آنان میشود.
- حرف شنوی نوجوان در صورتی که خواسته های والدین به صورت خواهش باشد، بیشتر است تا اینکه به صورت امر و نهی باشد.
- از نظر اسلام بنای شخصیت فردی و اجتماعی انسان دردوره نوجوانی پایه ریزی می شود و توجه به فعالیتهای سازنده از جمله تفریح نوجوان در دین اسلام جایگاه ویژه ای دارد .اسلام درهمین زمینه تفریحات مختلفی از جمله ورزش، سیر و سیاحت و بازی را توصیه کرده است.
- رایانه در زندگی امروز نقش بزرگی بخصوص در بین نوجوانان ایفا میکند.بازیهای رایانه ای ،استفاده از اینترنت ،چت کردن وبسیاری از امکانات دیگر سبب ورود نوجوان به دنیای مجازی شده و بالطبع میتواند عواقب خطرناکی هم داشته باشد.
متأسفانه به دلیل ناآشنایی والدین با عارضه های ناشی از بعضی از بازیها ،اینترنت و... و همچنین نبود قوه نظارتی قدرتمند و تأثیرگذار در کشور، دایره آسیب پذیری کودکان و نوجوانان در کشور بالاست.
پدر ومادردراین شرایط باید هوشیار باشند.بنابراین علاوه بر آشنایی بیشتر با رایانه و نظارت بربازیهای رایانه ای فرزندتان ،نکات ذیل را نیزبرای حفاظت از خانواده و نوجوان در رابطه با اينترنت رعایت کنید:
همراه فرزندانتان در اينترنت گشت بزنيد. اينترنت ابزار بسيار خوبي براي پژوهش است، اما نظارت بزرگترها ضروري است. در حالت ايده آل كامپيوتر شما بايد در اتاق نشيمن باشد نه در اتاق فرزند، تا در اين صورت نظارت بر كارهاي فرزندتان آسان تر شود.2- كنترل پدر و مادر در مورد كودكان كم سن و ساده تر بايد در حد بالا باشد و در سنين پختگي و نوجوانی، كنترل بايد نامحسوس باشد.3- استفاده از اتاقهاي چت را بدون نظارت نپذيريد. زيرا اشخاصي كه گرايش جنسي به كودكان و نوجوانان دارند به آساني مي توانند به كار و كسب خود مشغول شوند و امكان دستگيري آنها بسيار كم است. 4-اگر در باره اطلاعات اينترنت سوالي براي فرزندانتان پيش آمد با خوشرويي به آنها پاسخ دهيد.8- به فرزندانمان بياموزيم هيچ گاه بدون اطلاع پدرومادر،با شخصي كه ازطريق اينترنت با وي آشنا شده اند،ديدارنكنند.
- نوجوان به اقتضای سن و موقعیتش به شدت تحت تاثیر الگوهای رفتاری پیرامون خود قرار میگیرد. الگوی رفتاري خوبي براي فرزندان نوجوان خود باشيد. او همواره نظاره گر اعمال و رفتارهاي شماست والديني که خود سيگار مي کشند ، يا نگرش و ديدگاه شفاف و مشخصي در برابر مصرف مواد مخدر به فرزندانشان ارائه نمي کنند راه را براي انحراف و تصميم گيريهاي نادرست او باز میکنند .نوشيدن الکل و اعتياد به مواد مخدر و ساير کجرويهاي اخلاقي در خانواده موجب بدآموزي و زمينه سازي براي شروع انحرافات و آسيب هاي اجتماعي در نوجوان مي شود .
- آمارها نشان مي دهند نوجواناني که والدين شان دچار مشکلات و مسايل اخلاقي – رفتاري هستند بيشتر در معرض خطر اعتياد و مصرف مواد مخدر هستند .مشکلات رفتاري خانوادگي منجر به احساس نداشتن امنيت و فشار رواني بر جوانان و نوجوانان مي شود و آنان را از محيط امن خانه دور مي سازد همين امر موجب ارتباط بيشتر او با دوستان و گاه افراد مساله داري مي شود که زمينه ساز بسياري از مسائل اجتماعي بعدي مي شوند.
- ملاکهای "خوب" و " بد بودن" را به فرزندان ياد بدهيد: ارزشهاي پسنديده اخلاقي، رفتارهاي مناسب اجتماعي، انتظارات جامعه از يک نوجوان مسئول ، اهميت رشد و پيشرفت اجتماعي رادر جامعه ای که در آن زندگي ميکند به او بياموزید تا مسولانه درباره کارهاي روزانه خودش تصميم گيري کند. باید فرزند نوجوان ما بداند که پذیرش و احترام به قانون و اخلاقیات جامعه ضروری و مهم است و عدم اجراو پایبندی به آن می تواند زمینه مجازات و طرد از جامعه را در پی داشته باشد.
-به نوجوان بیاموزید در برابر اجراي مقررات و قوانين حاکم بر خانه ، مدرسه و اجتماع ، جدي ، مسئول و هشيار باشد. رعايت آيين نامه هاي انضباطي و ضوابط و قوانينی که اجرا مي شوند مي توانند مانعي در برابر بسياري از کجروي هاي اجتماعي شوند. داشتن رفتارهاي موجه ، شيوه تفکر سالم و .. از نکات ارزشمندي است که مي توان به نوجوان ياد داد.
- شناخت ارزش ها و هنجارهای عمومی جامعه به فرد نوجوان در این برهه بسیار کمک کننده است آموزش صحیح ما، وسایل ارتباط جمعی، هنر و ادبیات، موسیقی و فیلم در کنار آموزش های منظم و مطابق با اصول مدرسه می تواند کمک شایانی به فرزند نوجوان ما بکند.
- اعتماد به نفس فرزندتان را تقويت کنيد.شرایط مناسب براي فرزند نوجوانتان بوجود آوريد تا او بتواند پيروزمندانه به اهدافش برسد، او را به دليل توانايي ها و استعدادهايش تشويق و حمايت کنيد، اين کار باعث میشود احساس خوبي نسبت به خودش پيدا کند، برداشتهاي نوجوان نسبت به توانايي هايش مهمترين تاثير را بر عزت نفس او مي گذارد.
-هرگزکودک و نوجوان خود را با همسالانش مقایسه نکنیم زیرا باعث سرخوردگی،کاهش اعتماد به نفس، افسردگی،و گاهی و رفتارهای ضد اجتماعی میشود.
- اعمال خشونت در رفتار با نوجوانان ممکن است به خشونت ورزی و از دست دادن اعتماد به نفس آنان بینجامد و تنفر از دیگران را در پی داشته باشدبنابراین بانرمی و از راه دوستی نظر خود را بیان کنید.
-ارتباط صميمانه اي با نوجوان و جوان برقرار کنيد ودر موردافسردگي ، بي حوصلگي و انزواطلبي فرزند نوجوان تان حساس و هشيار باشيد .
آنچه نوجوان آرزو دارد پدرش در باره او بداند:
1- نوجوان دیگر بچه نیست. نوجوان ها بیشتر از هر چیز دیگری دوست دارند به آنها بعنوان یک فرد بزرگسال احترام بگذارند.اینکه دیگران همچنان مثل قبل با آنها مثل یک بچه رفتار کنند برایشان عذاب آور است. اما پدرها می فهمند که نوجوانان مراحل مختلف بلوغ را پشت سر می گذارند و خیلی مهم است که واکنش خود را با مرحله بلوغ فرزندشان هماهنگ کنند. در اوایل نوجوانی باید از وضعیت آنها آگاه بود و کمی بیشتر از یک بچه با او رفتار کرد.
2- نوجوان طوری رفتار می کند که نشان دهد آماده ورود به دوران بزرگسالی است اما از وارد شدن به این مرحله از زندگی وحشت دارد. باید بدانید نوجوان با تمام تظاهری که به قوی بودن می کند، از دنیای ناشناخته ای که پیش رویش است می ترسد. پدرهایی که می توانند کمی احترام را با کمی حساسیت برای این موقعیت ادغام کنند می توانند تکیه گاه خوبی برای نوجوانشان باشند.
3- در نوجوانی گروه دوستان برای نوجوان اهمیت بیشتری پیدا کرده اند. بخشی از این روند به این دلیل است که نوجوان از وابستگی به والدین به سمت استقلال پیش می رود. این فرآیندی است که ما بعنوان پدر بسیار نسبت به آن هیجان زده می شویم. از این گذشته، آرزوی قلبی ما این است که فرزندانمان افرادی مستقل و مسئولیت پذیر شوند. بخشی از این فرایند شامل جدا شدن تدریجی از والدین و دیگران حتی دوستان میشود. این کاملاً طبیعی، قابل انتظار و مناسب است. پس اگر دیدید که فرزند نوجوانتان به جای خانه ماندن و با خانواده بودن با دوستانش وقت می گذراند زیاد ناراحت نشوید.
4- خیلی از چیزهایی که قبلاً برای فرزندتان سوال نبود ، درنوجوانی سوال شده است . نوجوانانی که بچه های مطیع و فرمانبرداری بودند الان سوال می کنند که چرا باید کارهایی که با آنها می گویید انجام دهند. آنها قضاوت شما را هم زیر سوال می برند. آنها باورها و ارزش های پایه ای خانواده تان را زیر سوال میبرند. این فرایند پرسش کاملاً طبیعی و سالم است. سعی کنید به آنها برای پیدا کردن پاسخ این سوالات کمک کنید.
5- پسرها وقتی نوجوان می شوند، خیلی زود رنج و تندخو شده و سریع صدایشان را بالا می برند مخصوصاً وقتی تحت استرس زیادی باشند. کنار دوستان از جنس مخالفشان احساس ناراحتی به آنها دست می دهد حتی اگر سالها با هم دوست بوده باشند. دوست دارند پوسترهایی روی دیوار اتاقشان بزنند که شما دوست ندارید. اما در اکثر این موارد خودشان هم علت احساسشان را نمی دانند. باید بفهمید که هورمون ها ممکن است علت ایجاد برخی از این رفتارها باشند. باید به آنها یاد بدهید که بااینکه سخت است اما میتوانند رفتارهایشان را کنترل کنند.
6- نوجوان از نگاه معروف مادر و پدریعنی چشم غره متنفراست. چشم غره ای که باعث می شود نوجوان فکر کند که به مشکل افتاده است. با باز نگه داشتن دریچه ارتباط بین خودتان و فرزند نوجوانتان باید استفاده از این چشم غره را کمتر کنید باید راه های دیگری پیدا کنید که به آنها نشان دهید که از دستشان ناراحت شده اید.
7- گاهی وقت ها دوست دارند تنها باشند. نوجوانان دوست دارند وقتی به خود و دنیای خودشان فکر میکنند تنها باشند. بااینکه با دوستانشان خیلی حرف می زنند اما وقتی به خانه می آیند معمولاً به اتاقشان رفته و در را می بندند. این کاملاً طبیعی است و هیچ زنگ خطری به شمار نمی رود. اما اگر این رفتار افراطی شد آنوقت باید کمی نگران شوید.
8- گاهی وقت ها نوجوان دلش می خواهد به حرفهایش گوش کنید. پدرها بیشتر وقت هایی که میخواهند مشکلی را حل کنند سریع شروع به نصیحت کردن میکنند. باید جلوی این کار را بگیرید و سعی کنید فقط به حرفهای فرزندتان گوش کنید. خیلی وقت ها گفتگوی بین والدین و نوجوان فرصتی است برای نوجوان تا خودشان بتوانند مشکلشان را حل کنند. باید این فرصت را به آنها بدهید تا بتوانند خودشان با مشکلات زندگی روبه رو شوند.
9- نوجوانان دوست دارند در کارهایتان ثبات قدم داشته باشید. بااینکه معمولاً دربرابر اعمال قدرت والدین طغیان می کنند اما از آنها انتظار دارند که قوانینی برای خود داشته باشند و همیشه براساس یکسری قوانین یکسان با نوجوان رفتار کنند. نباید بطور مداوم قوانین خود را تغییر دهید. یک قانون داشته باشید و به آن متعهد باشید. این ثبات قدم باعث می شود نوجوانتان چیزی برای تکیه کردن به آن داشته باشد.
10- روی حرفتان بایستید. نوجوانان از اینکه والدینشان یک روز یک چیزی بگویند و فردایش جور دیگری عمل کنند عصبانی می شوند. روی تعهدات خود بمانید. هیچ چیزی بدتر از شکستن قولتان نیست. اگر درمورد تماشای تلویزیون یا بازی های ویدئویی یک قانون خاص دارید، خود شما هم باید با همان قانون زندگی کنید. اگر به تعهدات خود وفادار بمانید فرزندتان هم احترام بیشتری برای شما قائل خواهد شد.
نظرات شما عزیزان:
:: برچسبها:
امروز شنبه 13 مهر 1392,